Mar 06 2024

Wasbare luiers wassen en onderhouden

Wasbare luiers wassen en onderhouden
Veel ouders twijfelen over het overstappen op wasbare luiers vanwege het wassen. Geen zorgen! Je wasmachine blijft schoon, en je kunt daarna zonder problemen andere was draaien. In dit blog vind je alles wat je moet weten over het effectief wassen en onderhouden van wasbare luiers.

Voorbereiding voor het wassen

Ontlasting: Schud eventuele vaste ontlasting met het inlegvel uit de luier direct in de prullenbak of toilet. 

Inweken niet nodig: Moderne wasbare luiers hebben over het algemeen geen inweking nodig. In feite kan langdurig weken de stof beschadigen en de absorptie verminderen. Het is voldoende om ze direct na gebruik in een luchtdichte luieremmer te bewaren.

Wasroutine voor Wasbare Luiers

Voorwas: Begin met een korte koude voorwas zonder wasmiddel om het ergste vuil te verwijderen.

Hoofdwas: Voeg wasmiddel toe en was de luiers op 60 graden Celsius met een volledige wascyclus. Kies voor waspoeder specifiek voor de gekleurde was, en vermijd vloeibaar wasmiddel dat de absorptie kan verminderen. Eco-programma's gebruiken vaak te weinig water voor een effectieve reiniging.

Extra spoeling: Voer indien nodig een extra spoeling uit om alle zeepresten te verwijderen. Het is belangrijk dat er geen wasmiddel achterblijft, omdat dit huidirritatie bij de baby kan veroorzaken.

Droogmethoden

Luchtdrogen: Het beste is om luiers aan de lucht te drogen. Dit is energiezuinig en goed voor de elasticiteit. Zonlicht helpt bovendien om vlekken te verminderen en de luiers fris te maken.

Machine drogen: Wil je toch een droger gebruiken, kies dan voor een lage temperatuur in een warmtepompdroger. Let op: de levensduur van de luiers kan hierdoor afnemen. Producten met een waterdichte buitenlaag zoals pocketluiers, luierbroekje en All-In-One luiers mogen niet in de droger, omdat dit de waterdichte beschermlaag kan aantasten. Boosters kunnen zonder problemen in de droger.

Ontkalken: Hard water kan de absorptie van de luiers beïnvloeden. Voeg zo nu en dan een ontkalkingsmiddel toe aan je wasroutine.


Conclusie

Hoewel het wassen en onderhouden van wasbare luiers wat aandacht vraagt, is het goed te doen met de juiste routine. Door deze gids te volgen, zorg je ervoor dat je luiers lang meegaan en je baby comfortabel blijft. Wasbare luiers zijn een duurzame en kosteneffectieve keuze die goed is voor zowel je portemonnee als de planeet.

Next Blog